Software Asset Management Expert // Blog

SAM gaat ook mee op wintersport

Zo af en toe reis ik af naar de Alpen om daar te genieten van een, naar mijn idee, welverdiende wintersportvakantie. Zo ook afgelopen week. Vertwijfeld kijk ik om me heen en zie daar een grote diversiteit aan beschikbare wintersport spullen en leg onbewust, ondanks dat het vakantie is en ik in de ruststand moet staan, meteen een link met mijn vak: Software Asset Management. Binnen de IT markt is het namelijk niet anders; vele verschillende oplossingen worden ter beschikking gesteld om compliant te worden en te blijven. En daar juist zit een overeenkomst met wintersport, want hoe besluit je over welke wintersport materialen het best passend voor jou zijn?

Ik loop al een aantal jaren rond in de SAM wereld en heb verschillende voorbeelden gezien hoe SAM tools worden aangekocht en welk traject hieraan vooraf gaat. Veelal zie je de gladde sales persoon die gouden bergen belooft waarmee de koper belooft wordt een compleet geïntegreerde tool te krijgen, inclusief een prachtig management dashboard en als klap op de vuurpijl bent u ook nog binnen een maand compliant voor alle softwarecontracten die uw organisatie in huis heeft. Precies heftzelfde als de verkoper van uw wintersport spullen u vertelt dat u met deze nieuwe en verbeterde set zonder problemen de hoogste bergen bedwingt. Maar in het laatste geval: zou u de verkoper direct geloven?

Juist, ik ook niet, want er komt veel meer bij kijken dan een prachtige wintersport set: wonderdag is ver weg wanneer de meeste mensen van de berg af gaan.

Wat ik ook nog wel eens zie is het overgaan tot de aanschaf van een SAM tool omdat de leverancier in kwestie al een aantal andere tools levert aan de organisatie en het daardoor mogelijk is om “voor weinig” SAM tooling te krijgen. Houd rekening met de functionaliteiten die werkelijk worden geboden en of die aansluiten op uw behoefte, want terug naar de sneeuw;  U koopt uw wintersportspullen toch ook niet omdat er toevallig hetzelfde merk op staat als de jas die u vlak hiervoor heeft gekocht?

Inderdaad, kijk verder dan uw neus lang is en bepaal vooraf waar een SAM tool aan moet voldoen en wat u verwacht van een leverancier.

In de winkel staat natuurlijk altijd de prijs aangegeven en is het overduidelijk dat er duurdere en goedkopere spullen zijn om de witte bergen te bedwingen. Alle waar naar zijn geld natuurlijk en alle spullen zijn voor het gemiddelde weekje wintersport geschikt dus is prijs hierbij vaak doorslaggevend. Maar gaat u blind af op de prijskaartjes, dan bestaat de kans dat u verschillende merken voorbij loopt omdat u ooit eens heeft horen zeggen dat de prijs soms wat hoog is waardoor deze toch niet zal passen binnen uw budget. Of gaat u vooraf uitgebreid op onderzoek uit om eerst te kijken wat er allemaal op de markt is, welke voor- en nadelen hier aan kleven en wat nu daadwerkelijk het financiële plaatje is? Bij de keuze van een geschikte SAM tool werkt het net zo. Ga erop uit en inventariseer de verschillende mogelijkheden, treed in contact met uw vakgenoten om ervaringen uit te wisselen en maak voor uzelf en voor de leveranciers inzichtelijk waar volgens u de speerpunten zouden moeten liggen en welke aanvullende service en diensten u van een leverancier verwacht. Zou u uw wintersportspullen in een winkel kopen zonder er  zeker van te zijn dat zij u helpen om er een mooie wintersport vakantie, en meerdere daaropvolgend, van te maken? Kortom: weet u wat u van de leverende partij kan verwachten op de langere termijn. Is de leverancier in kwestie ook echt een specialist en helpen ze uw organisatie om compliant te worden en te blijven, of koopt u uw wintersport spullen bij de plaatselijke drogisterij die toevallig ook een paar keer de lange latten heeft ondergebonden?

Uiteindelijk wil je als organisatie de juiste balans maken tussen functionaliteiten, kwaliteit en kosten, waarna u een weloverwogen besluit kunt nemen en kunt overgaan tot aanschaf van een SAM tool die u daadwerkelijk als een volleerd wintersporter de toppen laat bedwingen, en niet halverwege de berg slechts een prachtig praatje bleek te zijn.

Remco van der Veen | Keywords: Software Asset Management, SAMtools, beheer software, IT processen, Flexera Flexnet Manager