Software Asset Management Expert // Blog // Blog Post

Tweedehands software: verdien geld met SAM

In juli 2012 heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat het verhandelen van “gebruikte” software legaal is, en dat de auteur van die software niet tegen herverkoop in beroep kan gaan. Sinds die tijd hebben veel organisaties het pad bewandeld van het kopen en verkopen van licenties om compliant te blijven. Klinkt simpel, en dat kan het ook zeker zijn.

Maar om dit te realiseren, hebben organisaties een volledig overzicht nodig over hun software assets. Het implementeren van een Software Asset Management tool helpt u om dit overzicht te krijgen. Welke licenties gebruikt u daadwerkelijk? Welke software is geïnstalleerd, en in hoeverre is het herverdelen van licenties tussen bijvoorbeeld dochterondernemingen een optie? Een compliance rapport geeft u helderheid in welke licenties u nog mist, of welke overtollig zijn.

En wat dan? U kunt makkelijk nieuwe licenties kopen bij uw software licentie wederverkoper of bij de betreffende uitgever, als u niet-compliant bent. In het geval van over-compliance, kunt u natuurlijk altijd de licenties “op de plank leggen” en stoppen met betalen voor maintenance en support.


Maar, stel dat u geld zou kunnen verdienen met SAM?

In beide gevallen kunnen tweedehands licenties een uitkomst zijn. Licenties die niet (meer) gebruikt worden, of nooit zijn gebruikt in al die tijd, kunnen verkocht of aangekocht worden. Organisaties die opereren in dit specifieke vakgebied geven aan dat dit kan leiden tot forse kostenbesparingen (rond 50%) op software licenties. Denk daarbij aan Microsoft, Oracle, Autodesk of bijvoorbeeld Adobe.

Maar het kopen of verkopen van tweedehands softwarelicenties is een complex werkveld waar veel (legale) details en mogelijke complicaties om de hoek komen kijken. Laat u dus begeleiden door een expert – zowel om het broodnodige inzicht te krijgen in wat u nodig hebt om de delta op te kunnen maken, alsook om verder te gaan en software licenties te (ver-)kopen.

Softline Solutions kan u helpen om deze stappen te zetten, en u in contact te brengen met experts op het gebied van tweedehands licentieverkoop. Zij  kennen de markt en werken volgens de heersende vereisten.

Martijn Braamskamp | Keywords: tweedehands software licenties, Licentiemanagement, Software Asset Management, IT beheer