Software & IT Asset Management Expert // Over ons // Partners // ServiceNow // ServiceNow Quebec: wat is er nieuw?

ServiceNow Quebec: wat is er nieuw?

De ServiceNow Quebec release, uitgebracht in maart 2021, brengt een hoop nieuwe features als het gaat om IT Asset Management (ITAM). De ITAM productlijn bestaat nu uit drie producten: Software Asset Management (SAM Professional & SAM Enterprise), Hardware Asset Management & Cloud Insights.

Wat is er nieuw in de ServiceNow Quebec release ...

Introductie

Meer dan 10 nieuwe functies zijn uitgegeven in Quebec binnen Software Asset Management. Met de Quebec release is de bekende SAM Pro module nu opgesplitst in twee licentie types, SAM Professional en SAM Enterprise. Cloud Insights wordt alleen aangeboden via de Enterprise-overeenkomst.

Hardware Asset Management werd aanvankelijk uitgebracht in ServiceNow Paris. In de Softline Solutions' Paris release blog van oktober 2020 hebben we de features besproken die met deze initiële release werden geïntroduceerd. Toen bevatte Hardware Asset Management vier nieuwe features. Maar nu - een half jaar later - bevat ServiceNow 9 nieuwe features en/of verbeteringen in de Quebec release.

Cloud Insights is een nieuw product in de ITAM productlijn. Het is echter geen gloednieuw product, want het maakte al een paar jaar deel uit van de ITOM productlijn. Cloud Insights kan worden gebruikt om te integreren met Cloud oplossingen zoals AWS en Microsoft Azure. Het kan worden gebruikt om de inventaris in die omgevingen te ontdekken, maar het kan ook facturerings- en gebruiksdata ophalen. Vanuit dat perspectief is het logisch dat dit product is verplaatst van ITOM naar ITAM.

Software Asset Management

Red Hat Publisher Pack

Met Software Asset Management voor Red Hat Enterprise Linux kan uw bedrijf licentieposities voor Red Hat Enterprise Linux (RHEL) producten bijhouden en optimaliseren. Om dit te bereiken wordt een nieuwe licentie metric geïntroduceerd.

Deze metric is gebaseerd op het aantal socket-paren of virtual machine (VM) paren op een fysieke host. Afhankelijk van de omgeving waarin u een server inzet, hanteert RHEL drie verschillende licentiemodellen: fysiek, virtueel (low en high density) en hybride.

Machine learning

Kies voor machine learning normalisatie om de standaard normalisatie voor ontdekte software te verbeteren. Deze functie zorgt ervoor dat nieuwe gepatchte versies van producten volledig automatisch genormaliseerd worden, zonder langs het Content Library team te gaan.

De volledige versie bevat meestal enkele cijfers die het huidige patchniveau identificeren en - hoewel dit interessant is vanuit een beveiligingsperspectief - is dit niet relevant voor SAM. Machine learning zorgt ervoor dat u zich over die cijfers geen zorgen meer hoeft te maken en normaliseert de software volledig automatisch.

De voorspellingswaarden die momenteel door machine learning worden ondersteund zijn versie, volledige versie en editie.

Bring Your Own License (BYOL)

De derde feature die we willen uitlichten is de nieuwe BYOL feature waarbij uw bedrijf gebruik maakt van bestaande on-premises licenties op AWS en Azure.

De eerste release van deze functie ondersteunt BYOL voor Microsoft Windows Server en SQL Server. ServiceNow kan automatisch softwarelicenties ontdekken in on-premise en cloudomgevingen zoals AWS en Azure. Het biedt ook geavanceerde ondersteuning voor optimalisatie door middel van Cloud Special Rights, zoals dual use rechten, editieflexibiliteit en onbeperkte virtualisatie.

ServiceNow SAM stemt al deze regels automatisch op elkaar af en de resultaten kunnen worden bekeken in de License Workbench. Als onderdeel van deze nieuwe functie is een nieuwe Reclamation Rule geïntroduceerd om niet-gelicentieerde installaties uit de Cloud te verwijderen.

Hardware Asset Management

In dit deel bespreken we kort 7 nieuwe Hardware Asset Management (HAM) functies die zijn geïntroduceerd met de ServiceNow Quebec release:

  • Vernieuwen en vervangen van verouderde hardware assets - creëert een inkooptaak om verouderde hardware te vervangen;
  • Aanvragen loaner assets - deze feature introduceert workflows die de voorbereiding, inzet en teruggave van loaner assets ondersteunen;
  • Volgen leased assets - stuur een melding over leased assets die het einde van het contract naderen. Er zijn opties om het contract te verlengen, het asset te retourneren of het te kopen;
  • Bundel/groepeer assets - met deze nieuwe functie is het mogelijk om meerdere assets in een enkele entiteit te groeperen. Dit stelt uw bedrijf in staat om een groep van assets als een enkele entiteit te volgen, te reserveren of in te zetten;
  • Source aanvragen vanuit een lokaal magazijn - wijs een asset direct toe vanuit een lokaal magazijn. Deze functie omvat ook de mogelijkheid om een inkooporder aan te maken, of een overboekingsorder vanuit een ander magazijn, als het asset niet beschikbaar is in het lokale magazijn;
  • Assets aanmaken op basis van een geïmporteerd sjabloonbestand - download het sjabloon Advanced Shipment Notification (ASN) en laat het bijwerken door de leverancier van de assets, importeer dit bestand vervolgens in ServiceNow om de assets automatisch aan te maken;
  • Now Mobile App verbeteringen - gebruik deze app om de aan u toegewezen assets te bekijken, problemen met uw assets te melden en om op afstand nieuwe assets te ontvangen.

Release notes

IT Asset Management heeft nieuwe en bijgewerkte functies in de Quebec release. Een kort overzicht:

Software Asset Management release notes
Het ServiceNow® Software Asset Management product volgt, evalueert en beheert systematisch softwarelicenties, compliance en optimalisatie. Het Software Asset Management product is verbeterd en bijgewerkt in de Quebec release. (release notes)

Hardware Asset Management release notes
Het ServiceNow® Hardware Asset Management product is een licentieerbare applicatie die geavanceerde workflow-, automatiserings- en mobiele mogelijkheden biedt om uw asset omgeving op te sporen en te beheren. Hardware Asset Management is verbeterd en bijgewerkt in de Quebec release. (release notes)

Cloud Insights release notes
De ServiceNow® Cloud Insights applicatie analyseert alle kosten die verband houden met uw cloud assets, zodat u kansen kunt identificeren en benutten om uw activiteiten te optimaliseren en geld te besparen. Cloud Insights is verbeterd en bijgewerkt in de Quebec release. (release notes)