Software Asset Management Expert // Stap voor stap aanpak // Operationeel licentie management

Operationeel licentie management

Na de volledige implementatie van Software Asset Management op proces, organisatie en technisch niveau, wordt de software license compliance status zichtbaar. Kostenbesparingen kunnen worden doorgevoerd, software kan worden gestandaardiseerd en de organisatie is volledig voorbereid op de aankondiging van een software license audit van een software fabrikant. Aanschaf van additionele licenties wordt vanaf heden gedaan op basis van feiten in plaats van aannames, onderhandelingsgesprekken worden daarmee makkelijker.

Kortom: het implementeren van Software Asset Management geeft u grip op uw software huishouding, waarbij u uw interne stakeholders van volledige en adequate informatie kan voorzien. Zo wordt de juiste input geleverd aan bijvoorbeeld finance, inkoop en ICT managers, en wordt de inrichting van werkplekken gebaseerd op software die daadwerkelijk wordt gebruikt.

House of ITAM®

The three tiers ofthe House of ITAM®:

  • 1: TRUSTWORTHY DATA - Knowing what you have so you can manage it
  • 2: LIFE CYCLE INTEGRATION - Achieving greater efficiency & cost-effectiveness in the IT asset life cycle
  • 3: OPTIMISATION - Achieving greater efficiency & cost-effectiveness through functional focus

Software licentiedesk als hart van uw SAM organisatie

Om de organisatie te kunnen voorzien van adequate en correcte informatie, dient de SAM tool op dagelijkse basis voorzien te worden van informatie. Informatie over al eerder aangeschafte licenties en contracten, maar ook aankopen die na de implementatie plaatsvinden dienen te worden opgevoerd in de SAM tool. Informatie over de organisatie onderdelen en de overkoepelende structuur bieden daarnaast inzage in de inzet van software binnen verschillende organisatie onderdelen zodat bijvoorbeeld doorbelasting op basis van gebruik kan worden gerealiseerd. De verantwoordelijkheid voor het gebruik van software kan hierdoor bij de business worden gelegd. Dit is echter alleen mogelijk wanneer een team met specialistische licentiekennis- en- ervaring met de SAM tool wordt aangesteld om het SAM proces operationeel te ondersteunen. De juiste personen dienen verantwoordelijk te worden gemaakt voor essentiële rollen binnen het SAM proces. Zonder deze verantwoordelijkheid is een SAM tool slechts een losstaand software product. Het borgen van SAM processen en het onderbrengen van verantwoordelijkheid is even belangrijk als de SAM tool, waardoor deze gaat fungeren als een middel om waardevolle informatie te genereren om verbeteringen van de inzet van software te realiseren.  Het team van gekwalificeerde medewerkers dient daarnaast inzicht te hebben in de ICT infrastructuur, ITIL processen en contractmanagement.

Operationele taken uitbesteden?

Softline Solutions biedt organisaties met SAMdesk ondersteuning aan bij operationele activiteiten rondom licentie management. Wilt u advies hoe u uw software license compliance positie kunt optimaliseren? Of bent u op zoek naar mogelijkheden om alle operationele Software Asset Management activiteiten te outsourcen? Softline Solutions' SAMmanaged is het antwoord.

Starten - of juist verder gaan -
met SAM?

 

U wilt starten met Software Asset Management, maar u weet niet precies waar, welke volwassenheid het beste bij uw organisatie past en welke planning realistisch is?

Of u bent al onderweg met SAM, maar weet niet wat de volgende stap kan zijn?

Wij kunnen u helpen!

 

Start hier